Kilis’in bulunduğu bölge Mezopotamya’da “Bereketli Hilal’in” kuzeybatı ucunda yer almaktadır. Bu nedenle tarih boyunca iskân görmüştür ve Bizans, Selçuklu, Osmanlı ve Mezopotamya uygarlıklarının izlerine hemen her yerde rastlamak mümkündür. Tarihi birikimindeki kültürel zenginlik mutfağına da yansımış ve zengin çeşidi ve eşsiz lezzetiyle Kilis Mutfağını oluşturmuştur. Orta Asya, Mezopotamya ve Akdeniz mutfaklarının birleşimi olarak değerlendirebileceğimiz Kilis mutfağı; başta zeytinyağı, baharat, et ve tahılla oluşturulan birbirinden lezzetli geleneksel yemeklere sahiptir. Zengin Türk mutfağının özelliklerini barındıran yemekler, görüntüsüyle de göz kamaştıran bir yelpazeye sahiptir. Beslenme şekli fiziksel bir ihtiyaç olmasının yanı sıra toplumun kimliğini oluşturan ve diğer toplumlardan farklı kılan kültürel bir unsurdur. Kilis yemekleri de, zengin Türk mutfağının özelliklerini taşımakla birlikte Halep mutfağının özelliklerini de yansıtır. Ön planda zeytinyağlı, etli yemekler olduğu gibi baharatlı yemekler de Kilis mutfağının vazgeçilmez türlerindendir. Adını kentten alan Kilis tavası, oruk, kümbülmüşviyye, şıhılmahşi ve keşkek etli yemeklerin en popüler olanlarıdır. Kilis mutfağında her ne kadar et ve bulgur başı çekse de zeytinyağlı, bakliyatlı ve sebzeli yemekler de hayranlık boyutunda etki yaratır. Kilis’in yemekleri kadar tatlıları da meşhurdur. Kilis Katmeri, Cennet Çamuru, Gerebiç, Kurabiye, Kilis Çubuğu ve Kilis Kahkesi Kilis’in yöresel tatlılarındandır.