KİLİS İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

Gastronomi

Kilis mutfağı kendine has yemekleriyle zengin bir yapıya sahiptir. Yemekler, “günlük pişen yemekler” ve “özel günlerde yapılan yemekler” olmak üzere ikiye ayrılır. Yemeklerin temelini zeytinyağı, et ve bulgur oluşturur. Bunun yanında sebze ağırlıklı yemeklerde mevsimine uygun olarak yapılmaktadır.

Kilis yemekleri, zengin Türk mutfağının özelliklerini taşımakla birlikte Halep mutfağı özelliklerini de yansıtır. Ön planda zeytinyağlı yemekler olduğu gibi baharatlı yemeklerde Kilis mutfağının vazgeçilmez türlerindendir.

Zeytinyağı, yörede yetiştirilen yüksek kaliteli zeytinlerden elde edilir ki, hemen her Kilislinin mutfağında bulunan vazgeçilmez bir besin maddesidir. Oylum Höyükte bulunan 4,000 yıllık zeytin çekirdekleri zeytinin anavatanının Kilis olduğunu belgeler nitelikte bir bulgu olarak kayıtlara geçmiştir. Yörede yetiştirilen yüksek kaliteli zeytinlerden elde edilen zeytinyağı  'Berlin Global Olive Oil Awards-2020' yarışmasında altın madalyaya layık görülmüştür. Kilis Zeytinyağı her mutfakta bulunması gereken şifa ürünü ve besin kaynağıdır. Zeytin ve üzüm, bu toprakların zengin meyveleridir.

Gerek yemek çeşitliliği, gerekse bunların sosyal hayat içindeki yeri ve anlamları itibariyle Kilis, Anadolu sofrasının en önemli değerlerinden birini oluşturmaktadır. Burada her yemeğin bir hikâyesi ve tarihi arka planı vardır. Bu anlamda her yemek, malzemesinden yapılışına işçiliğinden sunumuna kadar birçok ritüeli beraberinde getirir. Kilis Tavası başta olmak üzere, Oruk Kebabı, Kübbülmüşviye, Şıhılmahşi, Keşkek, Lebeniye, Kilis Katmeri, Cennet Çamuru, Gerebiç, Peynirli İrmik Helvası, Gün Pekmezi, Mayanalı (anasonlu) Kahke, Kilis Çubuğu ….. vs. hemen aklımıza geliveren Kilis Mutfağının özgün lezzetlerinden bazılarıdır. Yöreye ait coğrafi işaretli ürünler ise Katmer ve Cennet Çamuru’dur.  

Ayrıca 2019 yılında Ankara Ticaret Odası (ATO) ile Ankara Patent Bürosu Türkiye işbirliğinde çıkarılan 81 ili kapsayan Ülkemizin lezzet haritasında İlimiz en fazla yemek çeşitliliği olan iller arasında (Gaziantep, Elazığ, Şanlıurfa, Hatay, Kilis) ilk 5'te yerini almıştır.

65-Kilis Yemekleri.jpg