Kilis mutfağı kendine has yemekleriyle zengin bir yapıya sahiptir. Yemekler, “günlük pişen yemekler” ve “özel günlerde yapılan yemekler” olmak üzere ikiye ayrılır.
Yemeklerin temelini et ve bulgur oluşturur. Bunun yanında sebze ağırlıklı yemeklerde mevsimine uygun olarak yapılmaktadır.
Kilis yemekleri, zengin Türk mutfağının özelliklerini taşımakla birlikte Halep mutfağı özelliklerini de yansıtır. Ön planda yağlı, baharatlı yemekler olduğu gibi zeytinyağlı yemeklerde Kilis mutfağının vazgeçilmez türlerindendir.
Zeytinyağı, yörede yetiştirilen yüksek kaliteli zeytinlerden elde edilir ki, hemen her Kilislinin mutfağında bulunan vazgeçilmez bir besin maddesidir.
Kilis yemeklerinde damak zevki ön planda gelmektedir. Yemeklerin lezzetli özel önem verilir. Yemeklerde, yemeğin özelliğine göre çeşitli baharatlar kullanılır. Kilis mutfağının özgün örnekleri şunlardır:
Kilis'ten Yemek örnekleri
Dolmalar | Köfteler | Çorbalar | Tatlılar |
Acir Dolması | İçli Köfte | Talı Malhıta | Peynir Helvası |
KabakDolması | Oruk | Ekşili Malhıta | Zerde |
Şıhıl Mahşe | Kübbülmüşviyye | Köllük Aşı | Hedik |
Yaprak Sarması | İç Katması | Kelle Paça | Gerebiç |
Patlıcan | Çiğ Köfte | Lebeniye | Züngül |
Rami | | | Katmer |
İşkembe | | | Belluriye |
Kaburga | | | Şıllık |
| | | CennetÇamuru |
Pilavlar | Et Yemekleri | Musakkalar |
Otlu Aşı | Kibe | Alinazik |
Simit Aşı | Mazlum | Silkme |
Firik Pilavı | Mıkşi | Teşrübe |
Keşkek | Orman Yemeği | Acur Musakka |
Bulgur Aşı | | Patates Musakka |
İran Pilavı | | |
Müceddere | | |
Etsiz Yemekler |
Heylan Kabağı |
Pirçikli kavurması |