İlimizde,dokumacılığın tarihçesi çok eskilere dayanmaktadır.Şal, Meşlah, Peştamal, Çul ve kılım vs. Çulhalar tarafından Tezgahlarda ( Yer Tezgahı) dokunurmuş. Bir kaç yıl öncesine kadar İlimizde bu sanatı icra edenler vardı.
El Halısı Dokumacılığı:
Merkez Müdürlüğümüz bünyesinde ilk Halıcılık Kursu 1985 -1986 Öğretim yılında İlimiz Gaziantep'e bağlı ilçe iken, Kaymakam Sayın Ünal ERDOĞAN'ın destekleri sonucu Merkez binamızda bir kurs açılmış olup, (26x33) kalitesinde 2 adet Isparta halısı dokunmuştur.
11.07.1986 Tarihinde Gaziantep Valisi, İç İşleri Bakanımız Sayın Abdulkadir AKSU'nun Emirleri doğrultusunda; işsizlikle mücadele,istihdamı geliştirmeğe yönelik Kilis- Gaziantep yolunun 11.Km. sinde mülkiyeti Makine Kimya Enstitüsüne ait olan (daha sonra İl Özel İdare satın almıştır.) 520 dönüm arazi üzerinde bulunan 5 blok binadan oluşan yerde Halıcılık Okulu açılmış, Merkezimiz Müdür Yardımcısı Mustafa ÖZ Müdür olarak atanmıştır. Kahramanmaraş Sümerbank BölgeMüdürlüğü ile İşbirliği Protokolü yapılarak, 50 tezgah,150 kursiyerle 25.09.1986 tarihinde Sayın Valimiz tarafından Resmi Törenle Halıcılık Okulu hizmete açılmış, (60x60) kalitesinde Hereke halısı öğretimine başlanmıştır. Valimiz Sayın Abdulkadir AKSU'nun Emirleri: "Halının en iyisini, en kalitelisini yapacağız" olmuştur.
Halıcılık Okulu çok kısa bir zamanda Kilis'te büyük ilgi görmüştür.Yedek kursiyerlerin okula alınması için 50 adet halı tezgahı daha Kaymakamımız Sayın Ünal ERDOĞAN tarafından getirtilerek, 150 kursiyer daha alınmıştır. Böylelikle 100 adet tezgahta 300 kursiyerle eğitim - öğretim - üretim başlamıştır.
Gördes ilmeğini bilen, 14'ü Kilis'ten, 5 tanesi Kahramanmaraş Halı Bölge Müdürlüğünden, biride Sanayi Bakanlığından olmak üzere 20 ücretli usta öğretici görevlendirilmiştir. 1988 Yılında Sanayi Bakanlığınca Ankara'da düzenlenen Halıcılık Fuarında okulumuzda simetrik esasa göre düzenlenen Yedi Dağın Çiçeği deseninde dokunan halımız ödül almıştır.